Sunday, August 28, 2011

kt slim river...

Hari dah kt umah mak...
Masuk aje umah perhhhh... ade antoo! Ishhh ngarut.. umah penuh sawang la. Kate tinggal lebih 4 bulan. Umah kg kate..

Sampai semalam thgahari..
Kat cni ziqry asyik ngamuk aje.. entah tak sihat perut kew.. demam ke' tapi badan dia kjp panas kejap ok. So td pg gi hospital.. doctor kate takder ape. Demam tak. Kembung prut pun tak. Alhamdulillah.. maby dia marah hidung dia sumbat cket sbb selsema.. sian ziqry.. kat cni panas cketla.. umah kg kena bukak tingkapp banyak2 kalo tak, panas.. so dia nak bulat je. Pakai baju je meragam.. pelut cam pergi menoreh getah.. sian dia..

Skang aku tgh masak gulai lemak udang utk mkn tghari.. voley? Wahahhha gurau je.. tingin makan gulai lemak udang cili padi campur nenas.. sedap nye woiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...

K la cukup wat arini.. tak sempat nak update aper2 gambar... nak bukak \fb pun takder mood.. bz. Sangkut2 je nk online.. so chillaz
X ngan ziqry aje..

Dahhhhhhhhhhhhhhhhhh babai


Thursday, August 25, 2011

::Selamat hari Raya::

Selamat Hari Raya semua~~
Dikesempatan ini, aq nak mohon beribu2 keampunan buat member2 semua. mana yg terkasar bahasa, terluka hati, terguri perasaan, terlebih gelak pai batuk2 di sebutkan saye.. ampun yah kalian. Sayer juge insan biasa yg kekadang tetawa, dah kekadang menangis..

Tapi just bg tau, kalian semua kawan terhebat saye di abad ini.. Thank you for being my friend all this while and foreverla yer..

Selamat hari Raya. jgn lupe sediakan duit raya tuk anak saye! (nak jugark)

~~ Happy Eid ~~

4 Bulan sudah baby Ziqry - Doa mama buat Ziqry ku

DOA UNTUK ANAKKU

Ya, Allah ,Ya Tuhanku …
Bentuklah anakku menjadi manusia yang cukup kuat untuk mengetahui kelemahannya
Dan, berani menghadapi dirinya sendiri saat dalam ketakutan
Manusia yang bangga dan tabah dalam kekalahan
Tetap jujur dan rendah hati dalam kemenangan
Bentuklah anakku menjadi manusia yang berhasrat mewujudkan cita-citanya
dan tidak hanya tenggelam dalam angan-angannya saja
Seorang anak yang sedar bahwa mengenal Engkau dan dirinya sendiri adalah landasan segala ilmu pengetahuan

Ya Allah, Ya Tuhanku …
Aku mohon padaMu, janganlah pimpin anakku di jalan yang mudah dan lunak
Namun, tuntunlah dia di jalan yang penuh hambatan dan godaan, kesulitan dan tantangan
Biarkan anakku belajar untuk tetap berdiri di tengah badai dan senantiasa belajar untuk mengasihi mereka yang tidak berdaya
Ajarilah dia berhati tulus dan bercita-cita tinggi, sanggup memimpin dirinya sendiri, sebelum mempunyai kesempatan untuk memimpin orang lain
Berikanlah hamba anak yang mengerti makna tawa ceria tanpa melupakan makna tangis duka,Anak yang berhasrat untuk menggapai masa depan yang cerah namun tak pernah melupakan masa lampau.

Dan, setelah semua menjadi miliknya …
Berikan dia cukup rasa humor sehingga ia dapat bersikap sungguh-sungguh namun tetap mampu menikmati hidupnya
Ya Allah, Ya Tuhanku …
Berilah anakku kerendahan hati …
Agar ia ingat akan kesederhanaan dan Keagungan yang hakiki
Pada Sumber Kearifan, Kelemah-lembutan dan Kekuatan yang Sempurna …
Dan, pada akhirnya bila semua itu terwujud, hamba, ibu yang melahirkannya, dengan berani berkata “hidupku tidaklah sia-sia”.

Amien,amien ya Rabba alamin

sudah Mau Raya

Nak Raya hureeeeeeeyyyyyy ~~

serupa budak kicik. ye ar mmg la aq suke. bukan selalu cuti panjang balik kg kan.. aq di perantauan...

ooooo balik kampungggggggg
ooooooooooooooo balik kampungggggggg'
oooooooooooo balik kampunggggggg'
hati girangggggggggggggg

wah semangat mcm nak sambut anak baru wakakakaaaa. bab anak tunggu 3-4 tahun lagi. iye ker? tp der rezeki alhamdulillahhhhhh..

Cita pasal raya, kali ini warna still merah.. merah makngah. pilih2 ujung merah.. nak wat lagu mana. itu yg terbekenan.  so baju elly takyah beli.. last yr punyer pun merah katenyeeeee.. sudah jimat. kate tahun nak tambah seorang permata hati.. so papa takyah baju raya, Muhammad Ziqry Thaqif pulak nak baju raya..  kebetulan jugark bau pasan, baju2 ziqry pun mmg merah2 je aq beli adoiiiii.. gile merah nih.. bukan gile kentang ye dek non semua.

skang masih keje haishhhhhhh ~ esok pun keje lagik..

Plan balik kg subuh lepas sahur hari sabtu. balik perak. doakan keselamatan kami ya.  skang kereta makin banyak.. wei korang tak reti balik nek beskal ker! dulu boleh jer! kui kui kui

k la coretan hari ini.. kebizian mengamit aq dah nih.. haishhhhhhhh bz bz bz~ kalo bz body best jugark haishhhhhhhh.. mengeluh aje skang nih

Thursday, August 18, 2011

Sekali lewat dahhhhhhh

Mimpi ~~
Mimpi ngerikah?
Mimpi bahagiakah?
Mimpi Sedehkah?
Mimpi terujakah?

macam2 mimpilaaa. What is a dream? A dream can include any of the images, thoughts and emotions that are experienced during sleep. Dreams can be extraordinarily vivid or very vague; filled with joyful emotions or frightening imagery; focused and understandable or unclear and confusing..

Tp pagi td nak citela kan.. awal subuh Ziqry dah bangun pulak. namo tido nak golek2 and nak meniarap walaupun dia tak kuat lg.. badan berat. so kena la melayan beliau. dah tak tahan mate, papa dia pulak melayan dia. ujung2 2-2 dah tak larat,  hubby kate jom kita turun jelah leh sahur sekali. lepas tu kasi Ziqry kat mak dengan harapan bole sambung tido semula..

Bila dah tido, bermacam2 mimpi mainan tido.. mimpi ponteng keje halfday. pastu tak tau nak bg aper reason kat company. so mcm2 la yg dilakukan untuk mendapatkan concrit reason with supported document sekali. kang cite muntah pembaca semua wakakaka.. so layan2 punya layan itu mimpi.. tertiba dengan kekuatan minda dah hati yg bersih tertiba aku tetap dapat membuka mata..

terang? terang? terang lampukah? lihat elly  (ermm ader di sebelah) lihat tingkap????? mampus hari dah sianggggggggg ~~~ aku dah lewat siakkkkkk!!

papa, mama dah lambat leiii ~~ tolong hanto eh. dah jam 7.30am ( sambil cekoh towel masuk bilik air, mandi kobau) kuar bilik air elly dah siap sedia menjadi supir..

ZOOOMMMMM ~~~ deru motor buruk kami (motor masa aq study kat UTM)

Tertiba teringat ayu n seri. kawan baik masa kat UTM. aq n ayu beli motor sama2. moto kriss warna itam. tak tau moto dia ader lagi tak heheheh.. time motor baru merayap malam jgn cakap la.. sanggup aje ke danga bay balik tgh malam. semangat kan~

Lupekan la zaman2 rock kapak tu.. skag zaman ibuk2 pulak.

K la cau dulu~

Wednesday, August 17, 2011

Koleksi video - Muhammad Ziqry Thaqeef

Hari ni Jb sgtla sejuknyer, nak peluk ! gheeee gatai kan. tadi time rehat, boring2 check hp tgk video ziqry.. rindu kat dia walaupun bila dah pai umah dia selalu tido je.. sempat bual2 ngan dia pun weekend.. tido kuat. malam kalo tido straight je pai subuh. 

Ni nak share video ziqry sebagai koleksi peribadi..
selected video sejak dia lahir.


video

video
13th Aug 2011

video
9th Aug 2011

video
31th July 2011

video
28th June 2011

video
20th May 2011

video
5th May 2011

video
4th May 2011

video
23th Apr 2011
~ masa ni bb dalam NICU. Aq teman dia 4 hari kat sana ~

Tuesday, August 16, 2011

Ole2 Dr Jepun

last week, my colleague when to Japan last week for career fair. She bought us some souvenir.

 anak ketam - crispychili

 kecik2 aje. gheee takut nak cuba. cam makan ulat pulak




 keychin yg tersangatla cute nyer

saya punyer - Kura2 (tomeilkan)

Special thanks to Ms tan for the souvenir, we lov it!!

Jalan2 cr Baju

Semalam, balik umah penat sangat. tgk balik ulangan badminton final. tak jemu lak tu. Mak tgh layan Ziqry. Aq tgk muke elly, elly tgk muke aq. Tiiiiiiinggggggg  kebosanan kedua2 suami isteri ini. Akhir kami keluar. Cam bujang je wahahah. Gi la usha2 baju raya.  tp kan.. cam haremmm (ayat org misekin) jual baju kat baza tapi harga cam kat butik. bungkus balik butik la!! bahangan.. ini baza tepi jalan tuk olang2 seperti saya yg tak kaya. Ade ke jual baju harga RM199, 259,279. gilak diorang ni,, ni bukan market korang la.. adoi, buang masa aku pakai cantek2 menapak satu gerai, 1 gerai tp tak mampu nak beli.l

Kelmarin pergi carefour. biasa la dlm Car4 tu ader kedai2 kecik kan. nampak 1 baju ala2 dato CT, aq sempat try. murah jugark RM139 patern baru jugark tp si tak sopan elly kATE  cam olang tua.. ishhh takder taste tol. nak jugark aq pakai old fashion baju kulung.. boling la broooooo.. baju ni best bro~~~ best bro~~ ujung2 tak beli jugark la kan...

nak beli baju, mcm dia yg nak pakai.. nyampah. kalah pempuan nak milih ikut citarasa dia plak..

Setakat ini baju raya blom lagi di beli - camner? tapi kueh raya dah borong awal2~

Long time Story ~

~~~~~~ ++++++ ~~~~~~~
dont say sorry if you not do wrong.
dont say sorry to person who love you
dont say sorry to people alwayz arround you.

straight to the point je lah..
what happend before is not rite..
even you say no need to appologies but deep inside my heart i knew im hurting you alot in many way.
trying to settle the thing coz i make your self believe theres 'something' between us.
but you know wat, as i told you before (last year through phone) myself is belong to my famili. nothing i cant do.
last week, i suppose to informe you that im enggage with somebody.
i should informe you, but i didnt. its too hard for me. scared you hate me.
Dump aside un4given word  and mistakes.
Sincerely,
Myexiera~

Monday, August 15, 2011

A reminder to all !!!!!!!!!!! (true story happened at Seremban)

Scary Incidence Happened in Seremban

A reminder to all !!!!!!!!!!!

This is pretty scary, as is (its modus operandi is similar) with the case of
Ms Canny Ong

A friend stopped at a pay-at-the-pump gas station to get gas. When she had
filled her gas tank after paying at the pump and about to leave, the
attendant inside came over the speaker.
He told her that something happened with her card and that she needed to
come inside to pay.

The lady was confused because the transaction was completed and approved.
She told him that and was getting ready to leave but the attendant once
again urged her to come in to pay or else.....

She proceeded to go inside and started arguing with the attendant about his
threat.

He told her to calm down and to listen carefully:

He told her that while she was pumping gas, he saw a guy had slipped into
the back seat of her car and hid on the other side.

He had called the police.

She immediately became scared and looked out there in time to see her car
door open and the guy slip out.

The story went that it has to do with a test for the new gang initiation
thing which requires one to bring back a woman's body part..

One way they are doing this is crawling into girls/women's cars while the
target is pumping gas or at the grocery store at night time. Then, they will
cut off the victim's legs/ankles to disable them in order to kidnap them,
and later kill and dismember them.

The other method is slipping into unattended cars and kidnapping the women
for the same purpose

Please pass this on to other women, young and old alike.

Ladies, be extra careful when going into your parked car at night.

Do not park at lonely or secluded places at any time of the day for the sake
of free parking!

If at all possible, don't drive alone at night!

This is real! Kidnapping! Murder! Dismemberment! These are all happening
here in Malaysia !!!

The message:

1.. ALWAYS lock your car doors, even if you're gone for just a second.
2. Check underneath your car when approaching it for re-entry, and check in
the back before getting in.
3. Always be aware of your surroundings and other individuals in your
general vicinity, particularly at night!

Send this to many girls so your friend will not be the next one!

Badminton Wrld Championship ~ END


Badminton Piala Dunia dan end. As we all know, LIn Dan has won the title back ~ not sprising la kan. For me LD is a fighter walaupun kekadang mcm psiko cket (pengsan)..

Tp tgk diorang play mmg berdebar2 specially masa rabe game. sipi sangat2. CW dah do the best so kite leh terimala kekalah dia. di berjuang sungguh2 semalam tp kemenangan berpihak kepada CW. itu la lumrah permainan. ader memang ade kalah. Keciwa? itu mmg kecewa tp LD is the best among the best.

Buat CW, we still appreciate your afford and alwys do. Maby kena kuatkan mental cket mcm si LD.. tengeng ~ nyway We lov u CW. You are the best atlit ever in Malaysia instead  Nicole David..


::: LD anda mmg hebat :::

Buffet NY Hotel

Selamat Pagi uols..

Wahh pagi ni segar cket lepas 2 hari lepaking kat umah.. bestday sudah abis, amacam best? perhhhhh ala2 KL gangster ayatku..

nak cite cketla kesibukan sepanjang this 2 days.. ssy tak sibuk jaga baby tapi sibuk nonton TV. layan badminton piala dunia. tapi sebelum nak cite pasal gi New York balik ari. Boleh ker balik ari?

13th Aug, bestday aq kebetulan plak mereke nak buat jamuan buka puasa bersama. so dengan sungguh bersedia nk gi bukak pose.. nak gi sendiri mmg lama lagi laaaaa.. ni ader yg sponsor laju je. kami pergi sendondon baju merah.. Tq tu Nek Ja kasi Ziqry baju merah.. kalo tak Ziqry tak gi coz takder baju merah.. Boleh gitu? gile kuasa..





 enjoy the moment. se macam dah rasa. Sejak Ziqry hadir, rasa sangat2 bahagia. kalo nak jalan excited sangat. dulu jalan tgk muke elly. elly tgk muka aq.. skang ader Ziqry hheeeehe..

Saya pulak rasa makin comeil skang..  jgn jeles..

Saturday, August 13, 2011

saye dah dewasa...

Today is 13th aug, bermakna aku lahir hari tp bukan sekarang la.. skang bau lebih kul 2am. Aku lahir tghari nanti at 11.57am..

Sebab bulan pose tak sempat sambu2 bagai. No kiss no cake.. opsss... takkan nk cita kang mengucap panjang kan.. trus tk folow trus click folo.. yg takde blogcreat blog.. ( nak jugark katenya)

Adoi tgb rancak mengarang ziqry pacak merengek.. ngigau sayang ehhh (sblh tgn peluk ziqry, sblh lg menaip- hk jugark kekdahnyee. Hawau mawau eh mama ziqry ni..

Eh sambung blk. Tak kisah la terkial2 taip sblh tgn. Erm td elly bawak kuar bli adiah. Cukup selai jeans levis rm199 yg mampu dia bli.ikutkan aku, aku nak yg rm350 or rantai emas rm3500 wahahahah.. mau kempis perut boroi dia wahhahah. Menjelang na raya kna la bertimbangrasa. Baikkan saya. Isteri solehah heheh.Kalo aq aritu'
, aku bli kan dia tshirt superman je beday dia.. nasibla dpt bini kedekkk... ziqry masih di pangku ni. Adoi lenguh. So end cini dulu...







Friday, August 12, 2011

Pasar Ramadan ~~

entri kali ini tentang pasar ramaadan.
setakat ni sempat masak sekali jer pada hari ke2 ramadan. kalo tak silap kari ayam hahaha.. sedap whoaaaaaaa.. ades tghari ni leh cite sala kari ayam pulok. perut dah bermusic. hadoiiiiiiiii. sekarang tiap petang gi pasa ramadan ngan en hubby. berbungkus2 la membeli pai tak abish makan. tapi esoknya tetap jugark beli banyak.. nafsu2. Elly pulak tak reti nak nasihat kan aq yg bernafsu nih.. bernafsu ehhhhhhhhh. nafsu makan je ke??  Elly siap bg beg duit pegang, senang nak bayo.. entah2 dia perli kot ye.. lantak2 arhhh.. dulik laaaa hehehe

semalam gi pasar bawah Ziqry.. makcik suke tol tgk ziqry dgn rambut punk nye itu.. sambil nyonyot tangan papa dia dengan bunyik2 sekali.. sipa dapat wit raya walupun lom raya.. esok kena bawak ziqry gi lagi nih.. blik modal siotttttt wakakaka..

nanti ptg kite g pasar lagi ye sayang

Thursday, August 11, 2011

Ziqry mandi kolam.. sorang2 diri????

Selamat pagi hidupku..
wah pagi yg sejut pai aku lambat bangun sahur.. dah tu takder lak selera nak makan. ujung melantang doyan sebijik bolehhhhhh! mampous panas la arini... jugark, kebulurla cacing2 dlm perut nih.. kompen kejap lagi berkeruk2 la bunyiknye ( nak nasik2, nak air, nak cium.. ehhhh -sigh

nampak title tu.. gila kalo korang tak percaya, ziqry dah leh mandi sendiri dalam kolam lagi.. bijakkan anak saya. mari skodeng ziqry mandi kolam.. rasa2 dia pakai swimming trunk or bugelllll ~
jeng

~
~

jeng

~
~

jeng

~

~

~

~



taraaaaaaaaaaaaaa~~~~~~

~

~

~


wah hero malaya mama nih..  mandi kolam ye.. kolem tecik wahahahah
kalo tgk gambar ni se nak upload vidoe pulak. Mana tak nyer, kaki dah cam kayuh sampah.. seronokkkkkkkkkkk beronokkkkkkk ronok kate.. sejut mmg kesukaan dia. sehari siang aje 2-3 kali mandi nyer... kalo panas je merengek meragam. bila mandi kan senyappp jer.. ketawa2 lagi.. bila siap lap badan tak nyabo pulak nak tido.. mengeletek2 cam cacing.. cacing cacing (salah satu nama panggilan beliau selain Ziqry pacak)

::: Yuk layan video si enchem mandi kolam sorang diri :::


video


Ziqry: saya berani~~~~~~

 Amacam - berani kan anak saya ~

Wednesday, August 10, 2011

mata ngàntok tp namo tido...

Malam mate masih berjegei aka terjegil.. tp kuyu coz ngantok.. ape aku ck ni.. terjegei pastu kuyu. memeylaaaa... memang dah mamai aq ni... ziqry dah di buai mimpi.. en hubby ngadap badminton... nak jugark tp kna teman ziqry tido... eh dia dah naik.. ermmmmm cau sinchilaaa jwpnye.. teka ape akan brlaku.n mampousss...

Alhamdulillah Ziqry membesar dgn sihat walaupun beliau G6PD dificiency baby

ermmm semangat nak menulis wkakaka walaupun skang opis hour.. ader ku kesahhhhh~~ lagu "nation emcees"

lagi beberapa hari genap la anak aq 4 bulan ( 17th Aug) .. kepala dah tegak, badan dah bulat, kulit? putih cikit laaaaaa wahahha..

si Ziqry ni, dia baik.. tp kalo dh melalak rasa nak pitam gak. tp sebelum dia start melalak awal2 aq  pas kat mak aq kasi settle itu budak hahah.. kate cucu opah.. siang ngan opah. Siang la dia banyakla dia nyer patern. opah dia dah tau sgt nak sttle camner. dia kalo  nak susu jerit jer.. tp dia pandai.. kate mate dah terang.. tunjuk botol susu, bukan tunjuk bancuh sekali susu.. dia diam la.. dia tunggu je. bijak kan anak saya..
tp jaga2 cik senah.. kalo kita rilek2 je slow2 motion je membancuh.. mmg kena jerit la ngan dia..

skang dia dah susah nak minum susu.. kalo siang 2 botol 4 aun (tol ke eja aun ke taun), malam pun 2 botol.. dia pun pandai beza siang n malam.. kalo malam tido straight je dari kul 10pm pai 6.30 (mesti bangun punyer) terbeliak bijik mate. kalo siang, tido mcm mak aq kate - lama ayam bertelur waahhaah. best kan ayat mak aq.

bila time tido dia nak susu dia rengek2 comeil wahhahaha..  sambil pejam mate slamber menongak susu sebotol.. tp kalo mate bulat pun, pas abis susu dia pantai tido balik.. bijak kan anak sayer...


Lupe Dirik

wahhhh..
tertiba nak log in blog lagi.. ni natijah nenek kebayan kat Fb la nih..
melayan FB pai rabun bijik mate aq. dah kena amik speck, terbang RM350 kat apek Jusco tebrau..

aq bukan nak cita pasal speck or kerabunan aq (kesiankan dah rabun), tp nak korang tau Im backkkkkkkk ~~

jaga2 cik senah.. nak sebut cik Timah kan kena semburrr...

adious...